Νομός Αργολίδας!

Η Αργολίδα είναι ο μικρότερος νομός στα ανατολικά της Πελοποννήσου που βρέχεται στα νότια από τον Αργολικό Κόλπο και στα ανατολικά από τον Σαρωνικό, ενώ συνορεύει με τον νομό Κορινθίας στα βόρεια και δυτικά με τον νομό Αρκαδίας.

Η Αργολίδα είναι από τους Ιστορικότερους νομούς στην Ελλάδα και κατοικείται από την 8η χιλιετία π.Χ. Ως ιστορικό και πολιτισμικό απαύγασμα της περιοχής είναι η εμφάνιση και ακμή του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Μετά την κυριαρχία από Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Ενετούς, Φράγκους και Τούρκους, η Αργολίδα απελευθερώθηκε μετά την επανάσταση του 1821, διαδραματίζοντας σημαντικότατο ρόλο στις εξελίξεις και κατά τη διάρκεια του αγώνα για ανεξαρτησία του έθνους, αλλά και αργότερα με τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Εδώ ήταν η προσωρινή έδρα της επαναστατικής κυβέρνησης και η πρώτη πρωτεύουσα του κράτους.

Mε 2 μεγάλες πόλεις, το μαγευτικό Ναύπλιο, τη Νάπολη της Ανατολής και το ιστορικό Άργος, την αρχαιότερη διαρκώς κατοικούμενη πόλη στην Ευρώπη, τις μαγευτικές παραλίες και τα πάμπολλα ορεινά και πεδινά χωριά, αλλά και το Κρανίδι, την Επίδαυρο και την Ερμιόνη, η Αργολίδα είναι ένας νομός με θεαματικές εναλλαγές τοπίου. Μείγμα πολιτισμού και παράδοσης, ιστορίας και φύσης, συνύπαρξη βουνού και θάλασσας, η Αργολίδα έχει ανεξερεύνητες γωνιές, κρυμμένους θησαυρούς που περιμένουν να τους ανακαλύψει ο επισκέπτης. Εδώ θεμελιώθηκε το πρώτο θεραπευτήριο. Εδώ οι άνθρωποι αναμετρήθηκαν με την τραχύτητα της πέτρας και βγήκαν νικητές χτίζοντας ακροπόλεις, ανάκτορα, τείχη, και γέφυρες. Εδώ οι μυρωμένοι κάμποι εναλλάσσονται αρμονικά με πευκόφυτες πλαγιές και σκιερά φαράγγια. Προορισμός διακοπών για όλους και ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας, χειμώνα – καλοκαίρι, ο επισκέπτης ταξιδεύοντας στην αργολική ύπαιθρο πρέπει να έχει μάτια ορθάνοιχτα και ακούραστη περιέργεια για εξερεύνηση. Ακόμα και η πιο μικρή ταμπελίτσα σε έναν ασήμαντο επαρχιακό δρόμο μπορεί να οδηγεί σε ένα μεγάλο αρχαιολογικό θησαυρό, μια μικρή παραλία, ή ένα πανέμορφο ξωκλήσι.

Κάνοντας μια στάση στα χωριά, θα γνωρίσει τους φιλόξενους χωριανούς που δίνουν ένα σύντομο μάθημα τοπικής ιστορίας ή ακόμα και τα κλειδιά της τοπικής τους εκκλησίας.

Η γη του πορτοκαλιού που καταλαμβάνει 2.200 στρέμματα και έχει 100.000 κατοίκους, με τα 3 εκατομμύρια πορτοκαλιές, τις άπειρες εκκλησίες και παραλίες, σας περιμένει.

Πρόσβαση

Πληροφορίες πρόσβασης για την Αργολίδα, είτε σας ενδιαφέρει να ταξιδέψετε με αυτοκίνητο, καράβι, αεροπλάνο, ΚΤΕΛ, τραίνο κ.λ.π.

Δημόσιες Υπηρεσίες

Υπάρχουν Σχεδόν όλως οι Δημόσιες Υπηρεσίες Άργος και Ναύπλιο και μικρά παραρτήματα στο Κρανίδι.

Αρχαιολογικοί Χώροι

Εκεί όπου τα μνημεία βουτάνε στη θάλασσα και οι αρχαίες ακροπόλεις γνώρισαν την ακμή, απέκτησαν αίγλη και διέδωσαν τον πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου, σήμερα βρίσκονται οι αρχαιολογικοί χώροι της Αργολίδας. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει την πολυμορφία του αργολικού πολιτισμού και να περιηγηθεί σε μνημεία και ευρήματα, όπως η Ακρόπολη Αρχαίας Ασίνης, η Ακρόπολη της Αρχαίας Μιδέας, η Ακρόπολη της Καζάρμας, η πόλη των Αλιέων . Οι αρχαιολογικοί χώροι κοντά στο Άργος, σημάδια ένδοξου παρελθόντος που επιβιώνουν στο παρόν και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα και την κυριαρχία του, όπως η Αρχαία Αγορά Άργους, το Αρχαίο Ηραίο, το Αρχαίο Θέατρο Άργους και το Μικρό Θέατρο Άργους.

Αξιοθέατα, Πολιτισμός

Στοιχεία πολιτισμού στην αργολική γη εντοπίζονται παντού και σε όλες τις μορφές του, από τις ερειπωμένες αρχαίες Ακροπόλεις υψωμένες σε βράχους να ατενίζουν την πεδιάδα, τα Μυκηναϊκά Θρησκευτικά Μνημεία μέχρι και τις σύγχρονες πόλεις με τα διάσημα μουσεία τους και τα νεοκλασικά τους κτίρια. Ένας νομός με ιστορία και πολιτισμό, δε θα μπορούσε να μη σφύζει από παράδοση, σύγχρονη ή και παλιότερη που αναβιώνει ήθη κι έθιμα θυμίζοντας στους παλιούς και μαθαίνοντας στους νεότερους. Η Αργολίδα αποτελεί έναν από τους βασικούς πυρήνες δημιουργίας πολιτισμού και ψυχαγωγίας στην Ελλάδα από Αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα.

Μουσεία

Η Αργολίδα έχει πολλά Μουσεία, ακόμα και σε χωριά, κάποια λιγότερο γνωστά, κάποια διάσημα μέχρι τα πέρατα της οικουμένης.

Εκκλησίες

Εκεί όπου οι Αρχαιολογικοί χώροι «βουτούν» στη Θάλασσα, οι Εκκλησίες Μετρούν Αιώνες Ζωής και τα Αξιοθέατα Πολιτισμού κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη, η Αργολίδα αναδεικνύει τον πολιτισμό της και για πολλούς μεταλαμπαδεύτηκε σε όλους τους λαούς στα πέρατα του κόσμου.

Μάθε τα πάντα για τις εκκλησίες της Αργολίδας, με πληροφορίες για όλους τους ναούς, τα μοναστήρια και τους Αγίους. Πληροφορίες πρόσβασης, Θρησκευτική Ιστορία και Κοντινά Σημεία Ενδιαφέροντος.

Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας

Το νοσοκομείο που εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της Αργολίδας είναι το Γενικό Νοσοκομείο του Άργους, του Ναυπλίου και το Κέντρο Υγείας στο Λυγουριό.

Φύση

Ανακάλυψε όλα τα αξιοθέατα της φύσης στην Αργολίδα, και μάθε λεπτομέρειες για όλα τα βουνά, πεδιάδες, λίμνες, ποτάμια, φαράγγια και σπήλαια, όπως και τα καλύτερα μονοπάτια για να περπατήσεις.

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στην Ιθάκη

Τα προσφερόμενα ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Αργολίδα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για τους επισκέπτες. Είναι το κύριο «χαρακτηριστικό» της διαμονής στην Αργολίδα ότι όπου και να πάνε βρίσκονταν πάνω σε Αρχαιολογικούς τόπους.

Παράδοση

Πέρα από την ύπαρξη τόσων σημείων ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, πλούσια παράδοση και τοπικά προϊόντα, ήθη και έθιμα, εκδηλώσεις και φεστιβάλ, είναι μόλις λίγα από αυτά που μπορεί κανείς να δει και να βιώσει στην Αργολίδα, γνωρίζοντας την μοναδική της κουλτούρα.

Μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις από και προς την Αργολίδα είναι συχνές με δρομολόγια κάθε 1 ώρα και διαρκούν από 90-120 περίπου λεπτά με το λεωφορείο, ανάλογα με την πόλη προορισμού. Από την Αθήνα υπάρχουν δρομολόγια ανά 1 ώρα από τα ΚΤΕΛ Κηφισού, ενώ με το αυτοκίνητο ο επισκέπτης θα χρειαστεί να διανύσει 150 χιλιόμετρα και περίπου 1,5 ώρα από την εθνική οδό Αθηνών-Τρίπολης.

Χωριά (π.χ. Φίχτια)

Μάθετε που να μείνετε στην Αργολίδα, και ποια μέρη να επισκεφτείτε. Όλα τα χωριά, πόλεις και κοινότητες πάνω στον χάρτη, με όλα τα κοντινά σημεία ενδιαφέροντος.

Παραλίες

Ανακάλυψε όλες τις παραλίες της Αργολίδας πάνω στο χάρτη, με πληροφορίες πρόσβασης και κοντινά σημεία ενδιαφέροντος. Δημοφιλείς ή κρυφές παραλίες, οικογενειακές, με ταβέρνα ή beach bar, το σίγουρο είναι πως βρίσκεται στο.

Η Ιστοσελίδα για να Εξασφαλίσει την Σωστή Λειτουργία Χρησιμοποιεί Cookies και άλλες Τεχνολογίες Καταγραφής. Όλες οι Πληροφορίες που Συλλέγονται είναι Αθροιστικές και Φυσικά Ανώνυμες. Για να Συνεχίσετε να Σερφάρετε θα πρέπει να Αποδεχτείτε τα Cookies.