Η Ιστορία του Χωριού μας!

Το Φίχτι (ή αλλιώς Φίχτια) στην Αργολίδα είναι ένα κεφαλοχώρι δίπλα από τις Μυκήνες και ανήκει στο Δήμο Άργους – Μυκηνών. Ο οικισμός που βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μέτρων και 10 χιλιόμετρα βόρεια από το Άργος και αποτελούσε μέρος των Μυκηνών στα Μυκηναϊκά χρόνια.

Η ονομασία του χωριού προέκυψε πιθανότατα από τη φωνή του εισπράκτορα που φώναζε «αφίχθη», κάτι που αιτιολογείται και από τις γραμμές του τρένου που περνούν από εκεί.

Το Φίχτι (ή αλλιώς Φίχτια) είναι χτισμένο στην πλαγιά του λόφου Αετολίθι και αποτελούσε σημαντικό κόμβο στο πέρασμα από την Κορινθία στην Αργολίδα.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί οικιστικά κατάλοιπα και θαλαμωτοί τάφοι, αλλά και τέσσερις πύργοι – φυλάκια, μεγαλιθικές κατασκευές της Εποχής του Χαλκού σε σχήμα κιβωτίου.

Πιθανολογείται ότι οι κατασκευές αυτές είναι της ίδιας εποχής με την πυραμίδα του Ελληνικού και λειτουργούσαν ως οχυρά.

Το πιο καλοδιατηρημένο βρίσκεται στην αρχή της Αργολικής Πεδιάδας κοντά στο πέρασμα των Δερβενακίων, για τον έλεγχο του δρόμου Νεμέας – Άργους, στη θέση Λιμικό. Το άλλο οχυρό βρίσκεται κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές και άλλα δύο βρίσκονται μέσα στον οικισμό.

Ο επισκέπτης, εκτός των Αρχαιολογικών Ευρημάτων που έχουν βρεθεί, μπορεί να δει τον Ιερό Ναό της  Ευαγγελίστρια (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου) την κεντρική Εκκλησία του χωριού, την Παναγία στο πουρνάρι, τον Άγιο Θεόδωρο στην είσοδο του χωριού από Κόρινθο, πολλά άλλα Ερημοκλήσια και το Εκκλησάκι της Παναγίας στο Ζαχαριά όπου σύμφωνα με τα Ιστορικά Αρχεία ήταν το στρατηγείο του Κολοκοτρώνη κατά την διάρκεια της μάχης των Δερβενακίων.

Το Φίχτι (ή αλλιώς Φίχτια) υπάρχουν Super Market, Φαρμακείο, Παραδοσιακά Καφενεία, Καφετέριες, Εστιατόρια, Ταβέρνες, ενώ στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού έρχονται τα παιδιά και από τις γύρω περιοχές. Κάποια Σαββατοκύριακα ο οικισμός φιλοξενεί και τους λάτρεις του MotoCross, αφού εκεί υπάρχει οργανωμένη Πίστα και Διεξάγεται το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγώνων MotoCross.

Οι 1.000 περίπου κάτοικοι στο Φίχτι (ή αλλιώς Φίχτια) ασχολούνται με την καλλιέργεια της Γης, της Ελιάς, του Πορτοκαλιού, την Πτηνοτροφία και την Κτηνοτροφία αλλά υπάρχουν και Βιοτεχνίες και μικρές Βιομηχανικές Μονάδες.

Η Ιστοσελίδα για να Εξασφαλίσει την Σωστή Λειτουργία Χρησιμοποιεί Cookies και άλλες Τεχνολογίες Καταγραφής. Όλες οι Πληροφορίες που Συλλέγονται είναι Αθροιστικές και Φυσικά Ανώνυμες. Για να Συνεχίσετε να Σερφάρετε θα πρέπει να Αποδεχτείτε τα Cookies.